NARANČA I NJENE DOBROBITI

Objavljeno 21.02.14. u 18:28h

Jedna naranča ima više od 170 različitih fitohemikalija i više od 60 flavonoida, od kojih mnogi imaju anti - upalna svojstva i jako antioksidativno djelovanje. Jedna srednja naranča (oko 154 grama) sadrži 80 kalorija, 0 grama masti, 250 miligrama kalija, 19 grama ugljenih hidrata (14 grama šećera i 3 grama vlakana), kao i 1 gram proteina. Naranča sadrži 130% (dnevno potrebnog) C vitamina, 2% vitamina A, 6% kalcija. Naranče također sadrže tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B - 6 , folnu kiselinu, pantotensku kiselinu, fosfor, magnezij, mangan, selen i bakar. Zbog svoje visoke doze vitamina C (2 puta više od dnevno potrebnog), naranče pomažu u jačanju imunološkog sistema. Naranče također sadrže kolin, zeaksantin i karotenoid. Kolin je važan nutrijent koji poboljšava san, pokrete mišića, pomaže pri učenju i pamćenju. Kolin također pomaže u održavanju strukture ćelijskih membrana, prenošenju nervnih impulsa, pomaže u apsorpciji masti i smanjuje hronična zapaljenja. Zeaksantin i karotenoidi imaju antioksidativna svojstva i pokazali su da imaju inverzan odnos sa ukupnom stopom raka, a posebno raka prostate. Prema Američkom udruženju za srce, konzumiranje većih količina sastojaka agruma (naranči i grejpa) može smanjiti rizik od ishemijskog moždanog udara kod žena. Žene koje su jele veće količine citrusa imale su 19% manji rizik od ishemijskog moždanog udara u odnosu na žene koje konzumiraju minimalne količine agruma. Održavanje niskog unosa natrija je od suštinskog značaja za snižavanje krvnog pritiska, međutim, povećan unos kalija može biti jednako važan zbog širenja krvnih sudova. Prema anketi Nacionalnog zdravlja i ishrane, manje od 2% odraslih Amerikanaca zadovoljava dnevne potrebe od preporučenih 4700 mg kalija. Također treba napomenuti da je visok unos kalija povezan sa 20% manjim rizikom smrtnosti od bilo koje bolesti. Prema studiji objavljenoj u Američkom Žurnalu epidemiologije, konzumiranje banana, naranči i soka od naranči u prve dvije godine života može smanjiti rizik od razvoja dječije leukemije. Kao izvrstan izvor snažnog antioksidansa, vitamina C, naranča također pomaže u borbi protiv formiranja slobodnih radikala, za koje je poznato da uzrokuju rak. Vlakna, kalij, vitamin C i kolin iz naranče održavaju srce zdravim. Povećan unos kalija, uz smanjenje unosa natrija, je najvažnija promjena u ishrani koju osoba može napraviti kako bi smanjila rizik od kardiovaskularnih bolesti, naglašava Mark Houston, direktor Instituta za hipertenziju u St. Thomas bolnici u Tenesiju. U jednoj studiji, oni koji su konzumirali 4069 mg kalija dnevno, su imali 49% manji rizik od smrti od ishemijske bolesti srca, u odnosu na one koji su konzumirali manje kalija (oko 1000 mg dnevno). Visok unos kalija također je povezani sa smanjenim rizikom od moždanog udara, zaštitom od gubitka mišićne mase, očuvanja mineralne gustoće kostiju i redukcijom u formiranju bubrežnog kamena. Studije su pokazale da pacijenti sa dijabetesom tipa 1, koji konzumiraju velike količine vlakana, imaju niži nivo glukoze, dok dijabetičari sa tipom 2 mogu poboljšati nivo šećera, lipida i inzulina i krvi. Jedna srednja banana sadrži oko 3 grama vlakana. U Američkim smjernicama ishrane se preporučuje 21-25 g na dan za žene, i 30-38 g na dan za muškarce.

Moja Klinika – Novi koncept zdravlja