MEDITERANSKA ISHRANA SMANJUJE RIZIK OD NASTANKA PERIFERNE ARTERIJSKE BOLESTI

Objavljeno 10.02.14. u 10:17h

Ljudi koji jedu mediteransku hranu bogatu maslinovim uljem ili orasima, imaju manju vjerovatnoću razvijanja začepljenja arterija. Rezultati su potvrdili nalaze prošlogodišnje studije prema kojoj mediteranska ishrana smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara: " Sada imamo drastično smanjenje rizika od bolesti perifernih arterija, što je vrlo ohrabrujuće" izjavio je Dr Miguel Martínez - González , sa Univerziteta Navarra u Pamploni. Bolest perifernih arterija nastaje kada se plak gomila u arterijama koje nose krv u noge i stopala, ograničavajući protok krvi. Stanje često uzrokuje bolove nogu i umor, posebno tokom hoda.
Dr Martinez je sa svojim kolegama stavio 7.477 starijih Španjolaca na jedan od tri tipa ishrane: mediteranska ishrana sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem, mediteranska ishrana sa orasima i standardna nemasna ishrana. Učesnici studije su se sastajali sa nutricionistima četiri puta godišnje da razmotre svoje prehrambene navike i postave ciljeve za nastavak programa. Naučnici su učesnicima dali i šoping liste, menije i recepte, kao i besplatno maslinovo ulje i orahe, kako bi što uspješnije slijedili svoje programe. Iako niko od učesnika nije imao srčanu bolest prije početka studije, ova grupa je smatrana rizičnom zbog mnogih faktora kao što su dijabetes ili loše životne navike.
Nakon skoro pet godina, 89 ljudi je razvilo bolest perifernih arterija. To je uključivalo 18 ljudi iz grupe koja je konzumirala maslinovo ulje, 26 ljudi iz grupe koja je konzumirala orahe i 45 ljudi koji su bili na nemasnoj dijeti. Rezultati govore da ishrana obogaćena maslinovim uljem smanjuje rizik nastanka periferne arterijske bolesti za 64%, dok ishrana bogata orasima taj rizik smanjuje za 50%. Kada je u pitanju mediteranska ishrana, dr Martinez predlaže da se počne sa jednostavnim stvarima kao što je čaša crnog vina uz obrok, povećan unos povrća spremljenog na maslinovom ulju, zamjena crvenog mesa piletinom, puretinom i ribom i voće kao desert umjesto slatkiša.

Moja Klinika – Novi koncept zdravlja