SKRIVENI RIZICI PRERAĐENOG MESA

Objavljeno 21.02.14. u 18:10h

Studija rađena u Švedskoj je pokazala da konzumiranjem samo dvije kriške slanine ili jedne kobasice dnevno, povećavamo rizik od razvijanja raka gušterače. Prema podacima naučnika iz Instituta Karolinska u Stockholmu, samo 50 gr prerađenog mesa dnevno može povećati rizik od raka za 19%. Dr Manny Alvarez je nakon čitanja rezultata studije izjavio:” Smatram da su rezultati istraživanja vjerodostojni.
Prema mom mišljenju, ukupna analiza ubjedljivo ukazuje na činjenicu da su sve ove vrste obrađenog mesa (osušenog ili dimljenog) otrovne, kada se konzumiraju svakodnevno. Ranije ste rijetko mogli čuti nešto o raku gušterače, međutim sada se takvi slučajevi pojavljuju sve češće.
Dosta ljudi postavlja pitanje da li je rak pankreasa (gušterače) zapravo u porastu? Odgovor je, nažalost, potvrdan.” Studija objavljena 2006. godine u žurnalu Clinical Cancer Research je zaključila da je rak gušterače u porastu, i da je izloženost kancerogenim supstancama jedan od glavnih krivaca za porast. Glavni problem sa rakom gušterače je to što je teško uspostaviti dijagnozu. Prvo, zbog toga što ljekari nemaju jedinstven test za rak gušterače, tako da ne znamo kada moramo uraditi pregled gušterače.
Drugo, kada pacijent ne pokazuje simptome kao što su žutica, bolovi u trbuhu i gubitak težine - oni su obično toliko nespecifični da to lako može proći neotkriveno sve dok rak ne dostigne naprednu fazu. Zbog činjenice da je rak gušterače tako teško otkriti u ranoj fazi, važno je da pogledamo ljude oko sebe i stopu gojaznosti , i shvatimo da je dobra prehrana ključ prevencije raka, posebno kada je u pitanju rak pankreasa.

Moja Klinika – Novi koncept zdravlja