Obilježavanje Evropskog dana svjesnosti o antibioticima

Objavljeno 20.11.14. u 09:15h

Povodom obilježavanja svjetskih dana u zdravstvu Moja Klinika u saradnji sa Općom bolnicom u Sarajevu organizuje aktivnosti s ciljem upoznavanja građana s mnogim oboljenjima i različitim temama iz domena medicine. U skladu s tim ovaj mjesec, tačnije na dan 18.11.2014. se održalo obilježavanje Evropskog dana svjesnosti o antibioticima u Importanne centru.

U periodu od 10:00 do 18:00 h će građani su imali priliku da dobiju besplatne medicinske konsultacije od ljekara Moje Klinike i Opće bolnice u Sarajevu. Također je odabranima bilo omogućeno da, ukoliko je nakon konsultacija sa ljekarima procijenjeno da ima potrebe za tim, se podvrgnu testiranju na eventualne upalne procese u organizmu.

Cilj akcije je bio ukazati javnosti na opasnost od prekomjerne upotrebe antibiotika, pogotovo za bolesti na koje antibiotici ne djeluju, što može dovesti do otpornosti bakterija na antibiotike i njihove neučinkovitosti. Akcenat je bio na značaju odgovornog uzimanja antibiotika i odbacivanja navike nepotrebnog uzimanja ovih lijekova bez savjeta ljekara.

Izjave za medije su dale Dr. Belma Oprašić iz Moje Klinike i Dr. Nina Hrabač iz Opće bolnice u Sarajevu.

Zbog velike zainteresovanosti građana, Moja Klinika u saradnji sa Općom bolnicom u Sarajevu i u budućnosti planira organizovati slične akcije i skretati pažnju na važna pitanja iz oblasti medicine.