MOŽE LI PREVIŠE ŠEĆERA BITI SMRTONOSNO?

Objavljeno 11.02.14. u 09:00h

Najveća studija ove vrste sugerira da ova opasnost postoji, barem kada su u pitanju fatalni srčani problemi. Nije potrebno puno šećera, skrivenog u većini industrijske hrane, da se ovaj rizik poveća.
Kroasan sa čokoladom uz jutarnju kafu, gazirano piće uz ručak i kugla sladoleda poslije večere vas svrstava u najrizičniju skupinu. To znači da je vjerojatnoća da umrete prerano od srčanih problema gotovo tri puta veća nego kod ljudi koji jedu samo hranu s malo dodanog šećera . Za nekoga ko normalno jede 2.000 kalorija dnevno, čak i konzumiranje dvije limenke gaziranog soka znatno povećava rizik.
Za većinu Amerikanaca, gazirani sokovi i druga slatka pića su glavni izvor šećera. Vodeći autor studije Quanhe Yang iz Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rezultate studije naziva osvješćujućim i napominje da je ovo prvo nacionalno istraživanje o potrošnji šećera i posljedicama istog.
Naučnici nisu sigurni kako šećer može pridonijeti srčanim problemima, ali je sigurno da šečer povećava krvni pritisak, razine holesterola i triglicerida, a također može povećati znakove upale povezane sa bolestima srca. Profesor Yang i njegove kolege su analizirali nacionalne zdravstvene ankete između 1988. i 2010. godine, koje su uključivale pitanja o ljudskim dijetama. Autori su koristili nacionalne podatke o smrtnosti, izračunavajući rizik od umiranja tijekom 15 godina praćenja. Više od 30.000 odraslih Amerikanaca u dobi od 44 godine su bili uključeni u studiju. "Previše šećera ne samo da nas deblja, nego nas također čini bolesnima", rekla je Laura Schmidt ,stručnjak za zdravstvenu politiku na Sveučilištu California u San Francisku.Naučnici su se fokusirali na šećer dodan prerađenoj hrani i piću, kafi ili žitaricama.

Čak i namirnice koje nisu slatkog okusa sadrže šećer, uključujući pakovani hljeb, umak od paradajiza i salatu. Prirodni šećer u voću i neke druge namirnice, nisu uračunate. Većina liječnika se slaže da previše šećera nije zdravo, ali ne postoji univerzalni konsenzus o tome koliko je previše. Prehrambene smjernice izdane 2010. godine kažu da " prazne kalorije " , uključujući i one iz dodanih šećera ne trebaju iznositi više od 15% od ukupnog dnevnog unosa kalorija. Prosječan broj dnevnih kalorija iz šećera, kod odraslih Amerikanaca, bio je oko 15% na kraju studije, nešto niže nego prethodnih godina. Autori su podijelili učesnike u pet kategorija, prema unosu šećera, počevši sa grupom kojoj je dnevni unos bio manji od 10% do grupe čiji je dnevni unos bio više od 25%.
Većina odraslih prešla je sigurnu razinu, a 1 od 10 odraslih, unosio je najmanje 25% šećera dnevno, tvrde naučnici. Tokom 15-godišnjeg praćenja umrlo je skoro 12.000 odraslih osoba, uključujući 831 koji su umrli od bolesti srca. U obzir su uzeti i drugi faktori koji utiču na srčane probleme kao što su pušenje, neaktivnost i prekomjerna težina. Odrasli koji su unosili najmanje 25% kalorija iz šećera imali su gotovo tri puta veću vjerojatnoću da umru od srčanih tegoba od onih koji su konzumirali najmanje - manje od 10%.

Moja Klinika – Novi concept zdravlja