SOLARIJUM POSTAJE OPASNIJI OD CIGARETA?

Objavljeno 10.02.14. u 10:16h

Nova istraživanja koja su analizirala rasprostranjenost sunčanja u solarijumu, otkrila su da je ova aktivnost vrlo česta u zapadnim zemljama, posebno među mladima. Zbog upotrebe solarijuma porastao je broj oboljelih od raka kože, ističu naučnici. Sunčanje u solarijumu izlaže korisnika ultraljubičastom ( UV ) zračenju koje povećava rizik od raka kože, poput melanoma, planocelularnog raka, i raka oka (očni melanom).
Prošle godine, Medical News Today je izvjestio da je sunčanje u solarijumu dva puta rizičnije od sunčanja na mediteranskom suncu. Prema nalazima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rizik od raka kože izazvan solarijumom je mnogo veći za mlađe ljude. Pojedinci koji počinju sa sunčanjem u solarijumu prije 35 godine imaju 59% veći rizik od melanoma. Da bi istražili koliko je popularno korištenje solarijuma, naučnici sa Univerziteta Kalifornija, na čelu sa Mackenzie R. Wehner, su analizirali 88 studija iz 16 zemalja koje su prijavile čestu upotrebu solarijuma. U studiji je učestvovalo 406.696 pojedinaca.
Naučnici su analizirali upotrebu solarijuma u različitim starosnim grupama, prije izračunavanja rizika od melanoma i drugih oblika raka u SAD-u, Europi i Australiji. Rezultati studije kažu da je 35 % odraslih bilo izloženo solarijumu, a 14 % je koristilo solarijum u proteklih godinu dana. Studenti su imali najveću izloženost 55 % i 43 % ih je koristilo solarijum u proteklih godinu dana, s tim da je popularniji kod žena nego kod muškaraca. Naučnici su izračunali da ovaj nivo izlaganja solarijumu može dovesti do više od 450.000 slučajeva nemelanomskog raka kože i 10.000 slučajeva melanoma svake godine.
Autori studije kažu da su njihovi nalazi razlog za zabrinutost, posebno za mlađe osobe:"Budući da je rizik od melanoma i nemelanomskog raka kože najveći kod ljudi koji su solarijumu bili izloženi u mlađoj dobi, rezultat da je 1 od 5 adolescenata bio izložen solarijumu je vrlo zabrinjavajući. Moguće je da će stopa raka kože u ovoj grupi biti još veća u narednim decenijama kada ovi pojedinci počnu ulaziti u zrele godine." Autori studije kažu da se njihove procjene od 450.000 slučajeva raka kože godišnje mogu nazvati alarmantnim. Oni čak ističu da je ovaj broj slučajeva raka kože uzrokovan solarijumom u SAD-u, Europi i Australiji veći od broja slučajeva raka pluća uzrokovanog pušenjem u istim regijama.
Naučnici dodaju da popularnost solarijuma raste, dok stopa pušača opada u zapadnim zemljama, tako da je moguće da broj slučajeva raka kože premaši broj slučajeva raka pluća u godinama koje dolaze. Zaključujući svoje studije, naučnici kažu da je potrebno dodatno istraživanje i nove strategije prevencije koje mogu smanjiti rizik od raka kože.

Moja Klinika – Novi koncept zdravlja